Invest Build Media
Туризъм

2,3% годишен спад на нощувките през септември

Отварянето на нови места за настаняване изпреварва ръста на туристопотока.

Общият брой на нощувките във всички места за настаняване през септември са били 3.1 млн. или с 2.3% по-малко в сравнение със същия месец на 2018 г., показват данните от Националния статистически институт. Най-голямо намаление (с 4.6%) е регистрирано при 3-звездните места за отсядане.

Понижението може да се обясни с отчетения годишен растеж на местата за настаняване. През септември в страната са функционирали 2924 обекта с по над 10 легла (хотели, мотели, къмпинги, хижи и пр.) В сравнение със септември 2018 г. общият брой на местата за настаняване се е увеличил с 2.9%, а броят на леглата в тях – с 0.8%.

На фона на горните данни през септември броят на пренощувалите в местата за настаняване лица се е увеличил по-слабо (с 1.4%), като е регистрирано увеличение  с 3.3% при българските граждани и намаление с 0.1% при чужденците. 72.% от чуждите посетители са нощували в хотели с 4 и 5 звезди.

Въпреки спада на общия брой на нощувките в България приходите от тях са с 1.5% повече на годишна база и достигат 166.7 млн. лв. Регистрирано е увеличение на приходите от български граждани – с 13.8%, докато тези от чужди граждани намаляват с 1.8%.

 

източник: economic.bg, снимка: Pixabay

Related posts

30 евро средно за нощувка плащали чужденците у нас през 2017 г.

ivan

Николина Ангелкова откри българския щанд на ITB-Берлин 2019

ivan

Започнали ударни инвестиции от големи хотелски вериги в летните ни курорти

ivan

Leave a Comment