Invest Build Media
Туризъм и Екология

Авиокомпаниите търсят начини за стимулиране на пътуванията

Бързото разпространение на коронавирусa по целия свят разбива тактиките за управление на кризи и усложнява стандартнитe стратегии, използвани от авиокомпаниите, когато определени дестинации са засегнати от болести, бедствия или конфликти: по-ниски цени на билетите и пренасочване на полетите към безпроблемни зони, съобщава Ройтерс.

Засега някои авиокомпании прибягват до премахване на таксите при промяна на резервациите на полети с надеждата да спечелят колебаещите се пътници, докато не стане ясно къде се локализират огнищата на коронавирусната епидемия и кои маршрути биха могли да се възползват от спада на цените.

Коронавирусната епидемия, която започна от китайския град Ухан в края на миналата година, се разпространи по целия свят, като повече нови случаи се появяват извън Китай, отколкото в страната.

Авиокомпанията JetBlue Airways, която не лети до Азия, беше първата, пуснала опциите за безплатни презаписвания миналата седмица. „Опитахме се да се поставим на мястото на нашите клиенти и да помислим какво бихме искали, ако например бяхме резервирали екскурзия през пролетта“, заяви нейният президент Джоана Джераути пред Ройтерс.

В Латинска Америка перуанският нискотарифен превозвач Viva Air провежда заседание на борда в сряда, за да обсъди мерки, заяви Деклан Райън, изпълнителен председател на съвета на директорите, пред Ройтерс.

Но тъй като никоя от офертите досега не гарантира възстановяване на средства, пътниците смятат, че тези политики не са достатъчни.

Намаляващото търсене на полети в чужбина не се ограничава само до пътуващите от САЩ. Международните пътувания до Съединените щати ще намаляет с 6% през следващите три месеца на фона на коронавирусните опасения, което е най-големият спад след финансовата криза през 2007-2008 г., прогнозира Американската туристическа асоциация във вторник.

При наличието на много широкомащабни самолети след спиране на полети до Китай, Южна Корея, Япония и Северна Италия, големите американски авиокомпании ги използват по вътрешни маршрути. American Airlines Group например, превозва пътници от Чикаго до Сан Франциско със 787 Dreamliner, а не само с обичайните си самолети с тесни каросерии като 737 или A321.

Най-големите европейски превозвачи предупредиха във вторник, че епидемията се отразява негативно на растежа.

„След Великден, ако нещата се успокоят, температурите в Европа се покачват, мисля, че ще има значителен спад в разпространението на вируса. След това авиокомпаниите ще отговорят с промоционални цени на местата в самолетите, което ще накара хората бързо да се върнат към пътуванията “, прогнозира главният изпълнителен директор на Ryanair Майкъл О’Лири.

В азиатско-тихоокеанския регион офертите са в ход. Малайзийската бюджетна авиокомпания AirAsia, която имаше финансови затруднения и преди коронавируса, пусна пропуск за неограничени пътувания до Австралия, Япония, Корея, Китай и Индия с цена 119,09 долара (без данъци и такси) – ход, който изпълнителният директор Бенямин Исмаил нарече „безпрецедентен“.

Цените се понижават и по маршрутите, които не са пряко засегнати от забрани за пътуване, като цената за полети между Австралия и Лос Анджелис е била с 25% по-ниска през трите седмици, приключили на 26 февруари, в сравнение със същия период на миналата година, показват данни, предоставени на Ройтерс от Skyscanner.

Може би най-яркият пример е Vietnam Airlines, която миналата седмица заяви, че ще предложи двупосочни тарифи за 0 долара без данъци и такси от Хо Ши Мин до Куала Лумпур и Сингапур, за да помогне за стимулиране на туризма до края на май.

„В исторически план авиокомпаниите показват известно колебание в това да намаляват цените, за да достигнат обем“, казва анализаторът на Wolfe Research Хънтър Кий. „Това, което знаем за търсенето на самолетни пътувания, е, че то може да се стимулира много лесно, добави той.

Вижте още

Сериозна санкция заплашва концесионера на плажа Слънчев бряг-Север

admin

Проектът за „затъмняване“ на слънцето на Бил Гейтс притесни учените

Ангелкова представи постигнатото в туризма пред чуждите посланици в България

ivan

Напишете коментар