Invest Build Media
Туризъм и Екология

Селцето, в което се чувствате като герой от приказка

телефон.

Omaq (48)

Omaq (14)

Omaq (39)

Омая е малко еко селце на 7 км от границата ни с Гърция, близо до гр. Гоце Делчев. Страхотно местенце е, със седем еко къщички, разположени на огромна територия. Като излезли от приказките са, красиви и различни – една с една не си приличат. Идеалното място за усамотяване е.

Omaq (19)

Всичко е екологично там, имат ферма, произвеждат си зеленчуци, плодове, масло, отглеждат крави, овце.
Селцето е организирано като голям комплекс, в който с коли не се влиза. Оставяш си колата отвън и си пренасяш багажа на ръце. Между къщичките има поне 500 метра разстояние. Все едно си вдън горите тилилейски, отделен си от света.

Омая

Аз и моите деца бяхме настанени там в една къщичка във формата на гъбка, през месец май. Цветовете на снимките ми са истински, природата е девствена и свежа.

Omaq (6)

Омая е изградена с много креативност – дънери са превърнати в столчета и масички, има беседки, заслони, навеси, дори тронове, направени от камъни.

Omaq (4) Omaq (9) Omaq (13) Omaq (16) Omaq (20) Omaq (33) ОмаяOmaq (37)

Има огромно естествено езеро и друго – изкуствено, а има и басейн, който през лятото се ползва. Можеш да отидеш без да нощуваш там и просто да посетиш басейна.
В естественото езеро има тук-таме по някоя лодка, можеш да се качиш, да ловиш риба с въдици, да си я сготвиш после.

Омая Omaq (12) ОмаяOmaq (26)Omaq (49)

Има и ресторантче. Сутрин отиваш там на закуска, ако искаш. Ако не ти се става, обаждаш се на един телефон, който ти дават още с пристигането, защото връзките не са много добри, и от ресторантчето ти носят закуската в леглото с една кошница.

А пред самото ресторантче има езерце, в което плуват пъстърви и ако искаш, можеш с кепче да си хванеш някоя риба и да ти я сготвят веднага на място.

Omaq (47)
Около къщичката-гъбка, в която ние бяхме отседнали, имаше засадени цветя, цветя растяха и буквално по стените й. Моите деца бяха силно впечатлени, че има дърва и брадва, за да си нацепиш дървата за камината. Разбира се, цепихме дърва, направихме си барбекю и много се забавлявахме.

Omaq (28) Омая

Вътре в къщичката всичко е от дърво, а леглото е от наредени прътове, разбира се покрити с хубав матрак. Столовете са стари и сковани от дърво. Има пейка, масата е дървена, има си баня с всички екстри, но съчетанието е хем модерно, хем естествено.

Минахме през няколко поточета и там скачаха рибки, които децата ловяха с ръце.

Omaq (47)

Обикаляйки, виждаш шезлонги, на които можеш да седнеш да си починеш, да си четеш книга. Около теб пеят птички, просто е страхотно!

Omaq (29) Omaq (30) Омая

По времето, когато аз бях там, нямаше много хора. Както казах, къщичките са малко, само 7, но е отворено за туристи – могат да влязат, да се снимат, да разгледат. Това създава известен дискомфорт, защото туристите понякога надничат през прозореца, но го преодоляхме.

В къщичките има електричество, но вечер отвън е непрогледна тъмнина и си е страшничко. Аз бях сама с моите деца и вечер не смеех да си подам главата навън.

В Омая можеш да си береш и гъби, а освен лодките в голямото естествено езеро има и няколко водни колела, които също са на разположение на туристите.

Има и една къщичка, която е с няколко врати, тя е за по-големи семейства. Не сме влизали вътре, но предполагам, че е и с няколко стаи.

Omaq (24)

Мястото е направено с много вкус, идеално е за релакс. Направени са волейболни игрища, като мрежата е вързана за дървета. Има и тенис маси, които пък са поставени върху големи камъни.

Другата къща за повечко хора е с френски прозорци, а до нея имаше една, която е точно като къщичката на Баба Яга.

Omaq (50)Омая

Близо до Омая има още едно екоселище – Белите скали, където има развъдник за риба. Преди години там се е добивал мрамор. Но да си призная, Омая е по-хубавото място, поне според мен. Винаги, когато пътувам и имам възможност, минавам през това красиво и зареждащо място.

Снимки и текст: ЛИЛИЯ ЙОТОВА, pateshestvenik.com

Вижте още

Зимна приказка в Пампорово: Оферта за лифт карти на специална цена

43 пътнически авиокомпании са фалирали от януари насам

Можем да отидем на почивка в Гърция без след това да сме под карантина

leni

Напишете коментар