Invest Build Media
Архитектура и Дизайн

Съвети от психолози – кой цвят е най-подходящ в зависимост от стаята

Цветът на стаята, в която се намирате, може да повлияе на това как се чувствате, според психологията.

Докато червеното може да ви помогне да се съсредоточите, синьото може да ви успокои.

Боядисването на определени помещения и пространства в определен цвят може да ви помогне да постигнете това, което желаете, било то страст, щастие или необходимост да развиете апетитита си.

Bright Side направи списък с цветове и най-подходящите за тях стаи.

За кухнята: жълто

Жълтто стимулира производството на серотонин в тялото и повишава апетита ви, което го прави най-подходящия цвят за кухни. Това е и причината повечето ресторанти да са в жълт цвят.

За домашния офис или фитнес: червено

Според експерти червеното прави хората по-продуктивни. Когато работите в офис или стая в червен цвят, скоростта и силата на реакциите ви се увеличават. Ако пък се чудите в кой цвят да боядисате фитнеса, червеното е това, към което трябва да се стремите.

За спалнята: синьо

Един от най-релаксиращите цветове, синьото предизвиква спокойствие и може да намали честотата на пулса ви. Тъй като вашата спалня е място, на което трябва да се отпуснете, да я боядисате в този цвят определено е добра идея.

За антрето и коридора: сиво

Според известната интериорна дизайнерка Сюзън Беднар Лонг сивото е най-подходящият цвят за входове и коридори, тъй като е неутрален спрямо останалите помещения. Той е прост, но елегантен, като променя тоновете си чрез светлината, придавайки на къщата уникален вид.

За хола: оранжево

Този цвят може да ви накара да се чувствате развълнувани и ентусиазирани, като същевременно предизвиква усещане за топлина. Поради свойствата си оранжевият цвят е най-подходящ за всекидневни или основните зони на вашия дом.

За детската стая: зелено

Цветът, който доминира в детската стая, наистина може да повлияе на развитието на вашите наследници. Поради това най-подходящият избор е зеленият. Има успокояващ ефект и символизира здраве. Той намалява напрежението и провокира спокоен сън.

Вижте още

Хората да бъдат заселвани в къщички за птици, предлагат архитекти от Швеция

ivan

Конференция “Визия за София“ ще нищи архитектурата на столицата

ivan

Подновяват пътната маркировка в столицата

А. Стойковa

Напишете коментар