Invest Build Media
Туризъм и Екология

Едни от най-добрите плажове в България

Не навсякъде морето е бетон. 

У нас се срещат невероятно красиви и спокойни плажове. Experience.bg са подбрали 10 от тях, които със сигурност могат да ви впечатлят.

1. Плаж „Икантълъка“, познат още под имената „Св. Георги“ и „Бялата лагуна“. Курортната местност е всъщност разположена между Балчик и Каварна. Това е може би едно от най-живописните кътчета по цялото българско Черноморие. Тук плажната ивица е доста тясна, обградена от високи бели скали, които драматично се издигат над морето. Скалите са естествено местообитание за голям брой и различни видове птици, което от своя страна е предпоставка за развитието на орнитоложкия туризъм. Тук годишно идват много хора да наблюдават и заснемат птиците и техните специални ритуали. За почиващите има изградени множество хотели в Икантълъка, които предлагат чудесни условия за своите гости.

2. Плажът при къмпинг „Добруджа“, Шабла, се слави като истински рай за туристите, избрали тишината и спокойствието на природата пред модерните курорти. Плажът е равен и чист, с лазурно море, златист пясък и красиви пейзажи. Град Шабла е забележително красив град и е първото място в България, което слънцето огрява рано сутрин. Любителите на историята могат да видят най-стария морски фар на Балканския полуостров.

3. Плажът на Бяла е един от красивите плажове в България. Посетителите на града могат да се насладят както на морски бриз, така и на чистия горски въздух. Плажната ивица е обширна, а водата чиста и невероятно синя. Морето е много дълбоко и е предизикателство за любителите на плуването. На плажа има разположена водна пързалка.

4. Централният плаж в Албена предлага на туристите просторна пясъчна ивица, плитко море и намираща се в близост зеленина. Албена от дълги години се слави като един от най-модерните и приятни летни комплекси у нас. Според туристите, плажът в курорта е най-хубавият, който може да се види по Северното Черноморие. Той е охраняем и ежедневно се почиства и обработва. Тишината и спокойствието властват, тъй като заведенията остават настрани.

В близост до Албена се намира Ботаническата градина в Балчик, съдържаща уникални растения, както и архитектурно-парковият комплекс Дворецът, който е резиденция на румънската кралица Мария.

5. Централият плаж на Златни пясъци е най-големият курорт на българското северно Черноморие и е известен на много туристи, както български, така и на чуждестранни. Плажната ивица е широка, чиста и много красива. Водите са сапфирено сини, чисти и подходящи за плуване. Крайбрежието създава идеални условия за подводно гмуркане, водни ски, яхтинг и други забавления.

Курортът предлага различни видове развлечения – заведения за хранене, нощни клубове, казина и други. Мястото е подходящо за разходки, тъй като са изградени просторни алеи в съчетание с красива растителност.

6. Плаж „Кабакум“ се намита в близост до Варна и е много екзотичен и живописен на летуващите. Предпочитан е, поради равната си плажна ивица и романтичните малки пясъчни плажове, а от морето се подават големи скали, подканващи туристите да забравят за ежедневието си и да се потопят в тази приказна атмосфера.

За любителите на вълнуващите изживявания, на брега се организират интересни игри, забавления и барбекю.

7. Южният плаж на град Варна е с най-широка пясъчна ивица. Пясъкът е ситен и чист, а морето е плитко, което го прави подходящ за плуване на малки и големи в него. За разлика от другите спокойни и романтични плажове по северното черноморие, тук посетителите могат се забавляват на водната пързалка, да обядват в многобройните заведения и да посетят кейовете, на които се лови риба.

Във Варна има редица архитектурни забележителност, които привличат туристите всяка година – Делфинариумът, Аквариумът, прочутата корабостроителница и други.  Морската градина предразполага летуващите към интересно и романтично изживяване.

8. Болата е малко заливче с пристанище край Калиакра. В тази част на българското черноморие, морето е спокойно и красиво. Плажът е чист и приятен, а водата плитка, бистра и прохладна. Заливът е отлично място за гмуркане и подводна фотография. Това е и единствения резерват в България, включващ в пределите си и акватория. Посетителите могат да се полюбуват на скалните масиви с издълбани в тях пещери. През Болата протича къса рекичка, която се подхранва от множество извори. На мястото, където тя се влива в морето, се образува живописно устие на лагуна.

9. Плажът в Крапец има широка плажна ивица, тихо и спокойно море с меко пясъчно дъно. Тук туристите ще се насладят на тиха и спокойна атмосфера и ще открият едни от малкото естествени дюни на Черно море. Почти по цялата си дължина плажът е ограден от стръмни, каменисти или тревисти склонове, от които летуващите могат да се полюбуват на неповторимите пеизажи, присъщи на местността. Малката иглолистна горичка,разположена зад плажа, предлага отлични условия за къмпингуване. Така хората могат да се докоснат до истинската и неподправена природа.

10. Русалка предлага един от най-посещаваните плажове по българското черноморско крайбрежие! Брегът е скалист и насечен, има малки и уютни плажни ивици. Всяка година идват десетки хиляди туристи, за да се насладят на това райско кътче земя и да си изкарат една незабравима лятна ваканция. Курортът е разположен в природния резерват „Птичия залив“, известен още като „Таук Лиман“, където екскурзиантите могат да се насладят на видовото разнообразие от птици. Край „Русалка“ се намират няколко минерални извори с лековита вода и с температура 32 градуса.

Вижте още

От Финландия налагат препоръчителна карантина за българите

viktoria

Каналите на Венеция се изчистиха

leni

Започва работата по модернизиране на железопътния транспорт в България

Напишете коментар