Invest Build Media
Имоти и строителство

Депутатите ще обсъждат данъчни облекчения при ремонт на жилище

Да се използва данъчно облекчение при ремонт или подобрение на жилище е една от промените в данъчното законодателство за догодина, които ще бъдат обсъдени от ресорната парламентарна комисия на първо четене. Облекчението може да се използва само за извършен труд за подобрения или ремонт на жилище от българска компания, като за целта се представят документи за плащането.

По традиция промените в данъчното законодателство се правят през един закон, макар и да засягат много повече нормативни актове. В случая през преходните и заключителни разпоредби на Закона за ДДС се предлага промяна в Закона за доходите на физическите лица, според която може да се приспаднат до 2000 лева от данъчната основа, ако имаме касова бележка или фактура за извършена ремонтна дейност в имот, който е собственост или съсобственост. Във втория случай всички съсобственици имат право на облекчение, но общата сума не трябва да надхвърля горепосочената. Новото облекчение важи само за плащането на труд и то извършен от българска бригада, а целта е изсветляване на сектора.

С друга промяна се изпълнява обещаната на бизнеса отмяна на обвързването на софтуера за управление на продажбите със системите на приходната агенция.

Преди това бюджетната комисия в парламента ще обсъди и промените в Закона за публичните финанси, с които се разрешава увеличаване на дефицита над 2% от брутния вътрешен продукт в условия на кризи, каквато е настоящата с пандемията от Covid-19.

Източник: БНР

Вижте още

АПИ работи за устойчиво развитие по Програма „Развитие на регионите“

Правителството одобри промени в устройството на територията на София

admin

Преасфалтират цялостно но на етапи бул. България в София

ivan

Напишете коментар