Invest Build Media
Туризъм и Екология

Отпечатаха картина на Густав Климт с 3D принтер

Досега посетителите нямаха право да докосват шедьовъра на Густав Климт „Целувката” в музея „Белведере” във Виена. Но нещата ще се променят, след като беше отпечатана триззмерна версия на картината, която позволява на хора с увредено зрение да я докосват.

Инициативата „Взаимното докосване на повърхността” дава възможност картината, пресъздадена с 3D принтер, да бъде изследвана с върховете на пръстите и да бъдат улавяни детайли от рисуваната през 1907-8 година творба.

Климт (1862–1918) рисува „Целувката” на двама влюбени в златисти одежди с маслени бои в разгара на периода Вelle epoque във Виена.

Новата репродукция е по-малка от оригинала, и има сензори, които при докосване задействат аудиоинформация за творбата. „Желанието ни е да отворим нова глава, така че изкуството да стане достъпно за незрящите и хората с увредено зрение”, каза Райнер Делгадо от германското дружество на незрящите и лицата с увредено зрение.

Инициативата е в рамките на проект на ЕС „Достъп на незрящи и на хора с увредено зрение до музеи”, което ще им позволи да „виждат” изкуството.

klimt-the-kiss-3d-print

klimt-the-kiss-painting

Вижте още

Плаж „Нестинарка“ пуснал подмамваща схема за скъпи шезлонги

ivan

Къде се намира най-старата библиотека в света (СНИМКИ)

От Гърция ще изискват отрицателен PCR тест от влизащите от България

viktoria

Напишете коментар