Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции Имоти и строителство

Все по-малко достъпни жилища, поскъпването продължава

Инфлацията, която наблюдаваме през последната година и половина, не е локално явление, а обхваща всички развити икономики. Разбира се, тя не подмина и строителния сектор. Ние от Националната асоциация на строителните предприемачи (НАСП) следим и изследваме инфлационните стойности на база статистика за фирмите членове. За миналата година тя беше 27%, а в момента достига до 30%. Това означава, че ако сме можели да построим нещо със 100 лв., в момента ни трябват 130 лв. Това се отразява и на крайната стойност на продукта жилище.

За големите градове средната стойност на жилищата се увеличи с 18% за 2022 г. и тенденцията е поскъпването да продължи. Това е изключително негативна тенденция както за клиентите, така и за строителните предприемачи. Нито един производител не се радва, когато цената на продукцията му се покачи рязко, защото така намалява оборота си поради понижената възможност на населението да купува.

Има един много важен коефициент, който се следи от ООН, за големите градове. Това е коефициентът на достъпност на жилищата.

Вижте още

Еврокомисията разреши отпускането на държавна помощ за БДЖ

ivan

Имотните сделки в три български града със спад от 50%

leni

Болничните вече ще се изчисляват почасово, така и ще се заплащат

ivan

Напишете коментар