Invest Build Media
Туризъм и Екология

Министрите одобриха отпадане на разместването и отработването на почивни дни

Когато официален празник, с изключение на Великден, съвпадне със събота или неделя, следващият понеделник ще бъде неприсъствен ден. Това предвиждат промени в Кодекса на труда, Закона за държавния служител и други специални закони, които бяха одобрени от правителството и са предложени на Народното събрание за приемане, съобщи правителствената пресслужба.

Целта на промените е да се преодолеят недостатъците от досегашната практика на разместване на почивните дни и отработване на обявени за неработни дни в събота, сочат мотивите за законопроекта. Предложението на правителството е законопроектът да влезе в сила от 1 януари 2017 г.

Ако промените бъдат одобрени, допълнителни почивни дни догодина ще бъдат 2 януари и 8 май.

С измененията ще се гарантира равен брой на работните дни през всяка календарна година. Това ще даде възможност на бизнеса да организира по-добре работния процес и ще осигури защита на правата на работещите, уверява правителството.

С друга промяна се дава възможност работодателят да създава и съхранява част от документите от трудовото досие в електронен вид. Това ще доведе до намаляване на разходите за тяхното създаване, обработка и съхранение от една страна, а от друга – ще ускори процесите на обмен на документи в предприятието.

За пръв път идеята за премахване на пренареждането и отработването на празнични дни беше формулирана от министъра на труда Зорница Русинова през октомври. Това стана след становище на работодателските организации, според които от дългите празници само за тази година загубите на икономиката са около 300-400 млн. лв.

Според Кодекса на труда официални празници са 1 януари – Нова година, 3 март – Ден на Освобождението на България от османско иго, 1 май – Ден на труда и на международната работническа солидарност, 6 май – Гергьовден, Ден на храбростта и Българската армия, 24 май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост, 6 септември – Ден на Съединението, 22 септември – Ден на Независимостта на България,

1 ноември – Ден на народните будители – неприсъствен за всички учебни заведения, 24 декември – Бъдни вечер, 25 и 26 декември – Рождество Христово, Велики петък, Велика събота и Великден – неделя и понеделник, които в съответната година са определени за празнуването му.

Вижте още

Концесионерът Юлен не чул екологични аргументи от протестиращите за Пирин

ivan

Естествено газирана вода тече от чешма в Михалково

admin

Западни медии: В България – красиви жени, евтин алкохол и денонощен купон

ivan

Напишете коментар