Invest Build Media
Туризъм и Екология

Екоминистърът иска регламентиране на зоните за диво къмпингуване у нас

Зоните за диво къмпингуване по българското Черноморие трябва да бъдат определени и регламентирани в законодателството. Това стана ясно по време на среща на министъра на околната среда и водите Нено Димов с председателя на Национална асоциация „Българско Черноморие“ Димитър Канариев, съобщиха от пресцентъра на Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

След като местата за диво къмпингуване бъдат регламентирани, ще има ясни отговорности за осигуряването на вода, химически тоалетни, почистването на отпадъците и отпадъчните води, е казал министър Димов. В местата по НАТУРА 2000 също се допуска диво къмпингуване, но трябва да има регламент.

Канариев е посочил, че техните анализи показват, че има над 20 точки за диво къмпингуване по морето, включително в защитени територии, дюни и частни имоти. През летния сезон на тези места има над 10 000 човека, като през почивните дни нараствали до 20 000. Къмпингуващите по този начин замърсяват с пластмаса, бутилки, хартии, биологични отпадъци и палят огън, обяснил Канариев. Според него те оставят след себе си тонове отпадъци, които няма кой да почисти.

От Национална асоциация „Българско Черноморие“ поставиха и проблема с липсата на общи устройствени планове в някои общини по крайбрежието. Канариев е посочил, че ако са били приети преди десет години, е нямало да се случи презастрояването по морето. Министър Димов е казал, че след като бъдат внесени в МОСВ, общите устройствени планове ще бъдат обсъждани и придвижвани за приемане.

Вижте още

Халкидики и остров Миконос с извънредни мерки заради коронавируса

viktoria

Какво ще е лято 2021 г. – вижте мерките на Министерството на туризма

Хотелите с най-много звезди по морето са заети за юли и август

ivan

Напишете коментар