Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции

Очакват рекордна за инвестиции в търговски площи 2017 година

Със сделки за над 400 млн. евро само за първите осем месеца 2017 г. се очертава като рекордна за инвестиции в търговски площи, показват данните на консултантската компания за бизнес имоти Forton.

До момента се е сменила или приключва смяната на собствеността на пет големи шопинг центъра, а до края на годината се очакват още сделки в този сегмент. Ако всички те бъдат завършени, общата стойност на транзакциите в ритейл сегмента ще надхвърли 520 млн. евро, а на целия пазар ще надмине 900 млн. евро, посочват от компанията.

С този резултат 2017 изпреварва предкризисната 2008 г., когато със сделките за The Mall, City Center Sofia и други проекти обемът на пазара на търговски площи достигна 345 млн. евро.

Според анализа на компанията България не прави изключение от общата тенденция в Централна и Източна Европа, където придобиванията на търговски центрове са най-силният двигател на инвестиционните пазари тази година.

Според Михаела Лашова, изпълнителен директор на компанията, основната причина за повишения инвеститорски интерес в България е ръстът на икономиката и потреблението, които водят до по-високи обороти на търговците и съответно на наемите.

Тези положителни тенденции се подкрепят и от ограниченото строителство на нови площи. Това помага на работещите проекти да затвърдят позициите си на пазара и увеличава привлекателността им за инвеститорите.

Интерес за придобивания има основно от фондове и компании, които изграждат портфолио от активи в региона и нашата страна е сред целевите им пазари, сочат данните на компанията.

Вижте още

Агенцията по храните отрича, че животните за месо у нас се тъпчат с антибиотици

ivan

Социалният министър: Имаме ниска безработица и глад за квалифицирани кадри

ivan

Лозовите масиви в България се увеличават всяка година

ivan

Напишете коментар