Invest Build Media
Имоти и строителство

Магистрала Струма между Кресна и Сандански е изпълнена на 40%

Над 40% е достигнало изпълнението на лот 3.3 от автомагистрала „Струма“ от Кресна до Сандански, обяви по време на инспекция на трасето министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. По думите му обектът трябва да е готов през месец май 2019 година, но действията е възможно да приключат и в края на следващата година.

Археолозите обещаха, че до края на ноември най-късно ще приключат археологическите разкопки, като са открити изключително ценни предмети. Окончателен вариант за участъка през Кресненското дефиле най-вероятно ще бъде известен през октомври. Министър Нанков каза, че на 25 октомври е предвидено посещение в Брюксел, където ще бъдат представени вариантите пред двама еврокомисари. Целта е през 2023 година да има изцяло завършена АМ „Струма”.

Нанков уточни, че по време на обсъжданията за това откъде и как да минава магистралата през Кресненското дефиле, хората са се обединил около варианта, който се препоръчва от АПИ. По думите му повечето от опасенията, които са имали жителите, са били разсеяни. Той коментира и втория аргумент относно икономическата активност на местната общност като заяви, че ще има места за тържища и четири за отдих. Министър Нанков посочи, че в Кресна е правена подписка от еколозите, като тя е била представяна като присъствен лист на влизане в сградата.

magistrala-struma-kresna-sandanski-40-procenta-izpylnenie-02

„От своя страна инж. Дончо Атанасов, председател на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“, който също бе на инспекцията, коментира, че ще бъде направена изложба, на която ще бъдат представени всички артефакти, разкрити по протежението на магистралите.

По време на разкопките на лот 3.3 на АМ „Струма“ са открити уникални находки. Това пък каза Иван Вайсов, археологът, който запозна министър Николай Нанков с артефактите, открити при разкопките по трасето на лот-а край санданското село Дамяница. На тях работят 270 души и 60 специалисти-археолози, ръководени от Малгожата Кулова.

Една от най-ценните находки е фигурка на змия от нефрит, открита е керамика, край Дамяница има фигурки олицетворяващи мъжкото начало, няколко пумпала, както и карта на звездно небе и много други Археологическите разкопки на магистралното трасе в землището на санданското село Дамяница ще приключат месец по-рано, т.е. през октомври, а ценните експонати ще бъдат изложени в Националния исторически музей.

magistrala-struma-kresna-sandanski-40-procenta-izpylnenie-nikolai-nankov-arheolozi

Вижте още

Строежът на метрото ще е най-голямата инвестиция на София през 2018 г.

ivan

Пуснаха в действие нови повдигнати пешеходни пътеки в Пловдив

admin

МРРБ финансира с над 1,4 млн. лв. ремонта на ВиК мрежата в Лом за 2017 година

ivan

Напишете коментар