Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции

Булгаргаз заплашен със запориране на сметки заради дълг към британски инвеститор

Международният инвестиционен фонд Worldview е поискал запор на сметките на „Булгаргаз” заради неплащане на задължения, съобщи БГНЕС като цитира публикация в на фонда в социалната мрежа Туитър.

Фондът е основен кредитор на най-големия британски инвеститор у нас – „Петрокелтик”, който държи концесията за добив на природен газ в черноморските блокове „Галата”, „Калиакра” и „Каварна”.

От „Булгаргаз” обясниха, че през ноември м.г. са получили запорно съобщение от частен съдебен изпълнител, с което е било забранено на държавната компания да плаща на британския инвеститор по договора му за покупко-продажба на природен газ. От „Петрокелтик” са отправили молба към „Булгаргаз” да държат парите в своя сметка до вдигане на запора. От началото на ноември и доставките на природен газ са били преустановени.

Нотариалната покана от Worldview е дошла на 5 януари, като с нея е било поискано да им бъде платено това, което „Булгаргаз” дължи на „Петрокелтик”. Дружеството обаче не е било информирано за отпадане на основанието за запора.

„Позицията на „Булгаргаз“ ЕАД е, че се касае за спор между местни търговски дружества и компетентен за неговото разрешаване е българският съд, съгласно действащото в страната законодателство. С оглед на това считаме, че изнесената в пресата информация би могла да създаде излишно напрежение, свързано със сигурността и непрекъснатостта на доставките за страната“, пишат от газовата компания.

БГНЕС припомня в материала си, че изпълнителният директор на „Булгаргаз“ Николай Павлов като служебен министър е глобил „Петрокелтик“, като след това обаче санкцията е паднала в съда.

Вижте още

Ето колко струва най-скъпата къща у нас

Затварят всички заводи на Subaru в Япония

leni

Най-голямата загуба в историята на Rolls-Royce

leni

Напишете коментар