Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции

Теменужка Петкова очаква НЕК да отбележи положителен финансов резултат за 2017 г.

Националната електрическа компания ще отбележи положителен финансов резултат за 2017 г., което не се е случвало от години, печалбата ще е около 6 милиона лева. Това съобщи пред БНТ енергийният министър Теменужка Петкова.

Тя обясни и че цената на тока е в компетенцията на КЕВР, която определя цените за потребителите, те ще кажат своята последна дума. Енергийният министър увери, че хората трябва да са спокойни, че интересите на потребителите ще са защитени от регулатора.

Петкова, заяви, че ТЕЦ „Марица изток 2“ е поискала увеличение на цената на тока, но това има своето обяснение, защото централата плаща много висока цена за вредни емисии и тази година трябва да плати 200 млн. лева за емисии.

Тези разходи трябва да са калкулирани в цената, но КЕВР ще прецени какъв процент от заявено повишение са от държавните производители, какъв от другите енергийни дружества и електроразпределителните предприятия., за да може да каже каква ще е цената на регулирания пазар, обясни още Петкова.

Министърът е на мнение, че на свободния пазар ситуацията е спокойна. Търсенето и предлагането определят цената на електрическата енергия. Българската независима енергийна борса функционира добре, а от скоро вече е факт последната платформа за търговия в рамките на деня.

Бизнесът подготвя протести срещу преференциалните цени, на които са изкупува токът от „американските централи „, както и срещу ТЕЦ Варна, който също заяви интересни цени за изкупуване. Петкова припомни, че „американските централи“ са инвестиция от 2001 година, има сключени договори и в тях са определени ясно параметрите на взаимоотношенията. В момента се работи върху анализ на възможността да бъде изработена методика, която да даде отговор на въпроса какъв би бил размерът на невъзстановяемите разходи за инвестиции. Според министъра ще бъде намерен най-добрият възможен начин да се постигне диалог.

Кадър: БНТ

Вижте още

Прогнозират рекордни инвестиции в бизнес имоти в Централна и Източна Европа

ivan

Витошка отиде леко надолу в класацията за най-скъпите търговски улици в света

ivan

Еврокомисията очаква икономически растеж от 3,6% в България

ivan

Напишете коментар