Invest Build Media
Строителство

Новият шеф на АПИ: Няма конфликт на интереси при назначаването ми

Няма конфликт на интереси при назначаването ми за председател на УС на АПИ, мои фирми не са работили по обекти на инфраструктурата. Това каза инж. Светослав Глосов, председател на УС на Агенция „Пътна инфраструктура“ пред бТВ.

Във връзка с рокадата в АПИ и заемането на поста председател на УС на АПИ, инж. Глосов заяви: „Рокадата не е по спешност. В резултат е на молба на досегашния председател на УС да бъде освободен от тази длъжност по здравословни причини. Изненадващо беше за мен, че трябваше да взема бързо решение, след като министър Николай Нанков лично ми предложи тази длъжност. След това разговарях с г-н Дончо Атанасов и го убедих да остане като член на УС на АПИ, тъй като той е човек с безспорен опит в пътното строителство“.

На въпрос има ли конфликт на интереси, тъй като е бил директор на Строителната камара, инж. Глосов коментира: „Няма конфликт на интереси. Никога фирми, които съм управлявал или имал участие не са работили по обекти на инфраструктурата, свързани с Агенцията. Моята фирма се е занимавала с високо строителство и отчасти с изграждане на ВиК обекти в села. Сега фирмата я управляват синът и дъщеря ми“. Инж. Светослав Глосов заяви, че като председател на Строителната камара е представлявал не само големите фирми. Той уточни, че комуникацията му е била добра и с малките, и с големите. „Що се касае до пътния сектор – големите инфраструктурни обекти в цял свят се изпълняват от големи строителни фирми, но това не означава, че изпълнявайки се от такива фирми това някаква протекция от моя страна или на когото и да било“.

„Предстоят няколко конкурса. През следващата седмица ще бъде отворена ценовата оферта за трите обособени позиции по търга за тунел „Железница“. Предстои отварянето на ценовите приложения за двата лота-а за магистралата от София за Калотина. Предстои, след отхвърляне на жалбата по Ботевград-Мездра, да бъдат подавани оферти“, обясни той. „Офертите по тези големи търгове, които сега се отварят са подадени повече от месец и половина. Едва ли ще повлияе разместването в УС на АПИ на офертите. Подал съм декларация за конфликт на интереси“, допълни инж. Глосов.

Той поясни, че в момента се работи по два от лотовете на магистрала „Хемус“. Очаква се тези лотове ще са готови 5-6 месеца преди края на сроковете. „2024 е програмата на правителството да бъде завършена магистрала „Хемус“, добави той. Инж. Глосов добави, че от 1 януари трябва да бъде въведена електронната винетка, като това важи за автомобилите. „От средата на 2019 година трябва да започне работа и тол системата за автомобили над 12 тона“, каза още той.

Вижте още

Разрешиха строежа на 220-метровата Парадайз тауър в София

ivan

Кабинетът отпуска 1 млрд. лева за саниране

admin

Регионалният министър издаде разрешение за строеж на още 2 км от магистрала Струма

ivan

Напишете коментар