Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции

До края на 2016 г. МС ще одобри забавени планове срещу наводнения

До края на 2016 г. Министерският съвет ще приеме четирите плана за управление на риска от наводнения, чието сериозно забавяне стана причина за частично спиране на финансиране на европроект и за запълването им от държавния бюджет. Заради неизпълнение на проекта, Европейската комисия най-вероятно ще започне и наказателна процедура.

Този ангажимент за придвижване на забавените документи от правителството направиха от Министерство на околната среда и водите в съобщение до медиите часове след публикуването на доклад на Сметната палата, който констатира редица пропуски в изпълнението на проекта.

Според МОСВ, така задълженията на ведомството по него ще бъдат изпълнени. От министерството уверяват, че забавянето на този проект и последиците от това не застрашава от спиране цялата оперативната програма за 2014-2020 г.

Предварителните условия към Споразумението за партньорство на Република България са изисквания на ЕК, които трябва да бъдат изпълнени до края на 2016 г., посочват от министерството.

МОСВ е предприело „спешни мерки след констатираното закъснение в подготовката в периода 2013-2014, а настоящото ръководство на министерството не е имало контрол,“ обясняват още от ековедомството.

За финализирането на проекта и с решение на управителния съвет на Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда от 7 март 2016 г. са отпуснати средства в размер 2 943 200 лв., с които ще се завърши разработването на плановете.

Вижте още

Единната система в туризма щяла да изсветли сектора

ivan

Инвеститорите с двойно по-голям „апетит“ за риск

leni

Ускоряваме темповете на работа по оперативните програми на Евросъюза

ivan

Напишете коментар